73. En mjölkrätt av mandel

73. En mjölkrätt av mandel

Lästext

En mjölkrätt av mandel

1 Till 2 skålpund mandel 3 halvstop mjölk, lägg mandeln däruti att blötas 2 timmar, sila sedan igenom ett fint kläde, kokas upp, vispas väl, när det begynner koka, vispa 6 äggvitor väl i skum och slå i mjölken, koka så länge att det blir lagom tjockt, slå sedan på fatet.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Een Miölckrätt af Mandel.

    Till 2℔ Mandel 3 halfstop miölck lägg mandelen däruti att blötas 2 tim[m]ar sila sedan igenom ett fint kläde, kokas upp wispas wähl, när det begyn[n]er koka, wispa 6 Ägghwitor wähl i skum[m] och slå i miölcken, koka så länge att dett blir lagom tiokt slå sedan på fatet.