51. En holländsk kaka

Lästext

|21|

En holländsk kaka

1 Koka upp ½ stop mjölk och vispa vetemjöl däri så mycket som man kan få däruti, sedan klappas och arbetas det mycket väl med en slev, häll sedan därtill ½ stop skirt smör, och arbeta åter väl, att det blir jämt och smidigt, vispa 12 stycken ägg rätt väl och arbeta dem även väl, inlägg jäst, arbeta allt det väl tillsammans och låt jäsa, smörj en panna med smör, eller rättare häll skirt smör i pannan, häll saktelig i kring, sedan det är litet kallt, så ös ett varv av den jäsna degen i pannan och strö russin och korinter över och så deg, far så fort så länge det räcker, och grädda i ugnen eller i tårtpannan på deg, litet muskotblomma kokas i mjölken.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |21|

    Een Hållensk Kaka.

    Koka upp ½ stop miölck och wispa hwetemiöhl däri så mycket som man kan få däruti sedan klappas och arbetas det mycket wähl med en slef, häll sedan därtill ½ stop skirt Smör, och arbeta åter wähl, att det blir jämt och smedigt, wispa 12 st: Ägg rätt wähl och arbeta dem äfwen wähl, inlägg giäst, arbeta allt det wähl tillsam[m]ans och låt giäsa, smörg en pan[n]a med smör, el:r rättare häll skirt smör i pan[n]an, häll sachtelig i kring, sedan det är litet kallt, så öös ett warf af den giäna degen i pan[n]an och strö rusin och corinter ofwer och så deg, far så fort så länge det räcker, och grädda i ugnen el:r i tortpan[n]an på deg litet muskotblom[m]a kokas i miölcken.