Lästext
Pepparkaka av sirap
1 Tag 8 skålpund brun sirap och sätt på elden, låt väl skumma, låt sedan stå in till dess den blir sval som en lagom degspad, tag så 7 marker gott vetemjöl, lägg det uti en stenkruka och häll sakteligen sirapen på, rör väl om med en träspade att det intet klimpas, lägg så däri grovt stötta krydder, som följer 3 lod kardemummor, 3 lod kanel, 1 lod nejlikor, 1 lod peppar, 2 lod pottaska som är blött i rosenvatten, ¾ skålpund färska citronskal och där de intet finns så koka torra till dess de kunna skäras i långa strimlor. NB bara det gula tages, ¼ skålpund suckat skäres uti tärningar, detta allt röres väl, |24|uti degen att det bliver jämt blandat, stryk med av bräddarne och bind väl fast med ett kläde och sätt i ett rum, där det ej frys ej heller är för varmt, låt så stå i 4 dygn, formera dem sedan som dig behagar, ¼ skålpund suckat, i små skivor och tryck på dem som och skalad lång mandel, grädda dem sedan i en lagom varm ugn på papper, och emot det bliver gräddat så smörjes de med sirap, som är kokat med vatten och späckes med långa vita socker, och kubebersocker, enär de stå i 8 dagar, så slå de sig och bliva mjuka.