Lästext
Mandelkaka med äpplen
1 Tag 10 stycken stora goda kriska äpplen och skala dem, koka dem i knappt vatten, skär kärnhuset ur dem, och under lock att de bliva väl mjuka, krama dem sedan jämnt sönder som en mos, om äpplen ej äro sura, lägg litet vin i när de koka, rivet raspebröd, och ös skirt smör där över, ½ stop uppkokat mjölk, litet rosenvatten, ½ skålpund stött mandel, nog socker, kanel, muskotblomma, 8 stycken välvispade ägg, detta allt väl sammanrört med äpplen och slå i pannan på deg av smält smör och mjöl, sedan hon är gräddad så bestryk henne väl med välvispad äggevita, beströ med socker och kanel och sätt i ugnen igen, till dess sockret blir glaserat, när hon bliver väl gräddad, så är den rätt god, späcka den med sönderskuren suckat, och giv fram. Den kan och göras allenast med 6 skedblad sötgrädda och 2 skedblad rivebröd, då den är nästan bättre, i synnerhet för dem som älska äpplen.