Lästext
Att göra choklad
1 Man tager färskt smör så mycket man behagar och det slår man i en liten panna och skir väl saltet därifrån och skummar det rätt väl och |39|sedan slår man i en rund stekpanna och bryner det att det bliver hel brunt, men skummas i mellertid rätt väl, sedan tages vetemjöl och siktas 3 gånger igenom florsikt och tager där allrafinaste mjölet man får, och slår i det brynta smöret och brukar det rätt väl tillsammans samt låter det brynas att det bliver hel brunt men aktas grant att det ej brännes och gör det så tjockt som en stadig gröt i vilket rives mycket litet socker, skulle det bliva för tjockt kan man skira litet smör, och slå därpå, sedan tager man papper och gör fyrkantiga lådor och slår däruti så mycket man behagar och låter det stå att svalas och så kan det förvaras, sedan tages mjölk så mycket man tycker och river sedan av kakorna, socker så mycket man behagar, när mjölken kokar upp slår man däruti och låter koka en stund till dess det bliver lagom tjockt.