Lästext
Frikassé av höns. C: W.
1 Hugg hönsen i små nätta bitar, lägg dem uti en panna och slå vatten på så mycket du tycker behöves, låt kokas med några korn salt och skumma väl, när det begynner bliva något mjukt, så tag av elden, skräd det väl och sila soppan, lägg åter köttet i pannan med ett stycke gott smör, och strö mjöl över, låt brukas på sakta eld och skaka några gångor väl om, slå sedan åter soppan på köttet, men tag först väl fettet av soppan ty det är annars för starkt och låt koka fyllest med något sött, muskotblomma, citronskal, persilja, litet ingefära och annat smått, såsom fyllda kräftor, oliver, kapris och murklor som först äro väl förvällde, rensade och brukta i smör eller fyllda kräftor, murklor, jordskockor, och sparris, eller selleri, persiljerötter, sockerrötter, brynes uti smör, frikadeller och dylikt efter var och ens smak och tycke, purjo kan och läggas i, portlake och persiljerötter ger god smak, sedan de äro fylligt kokade så göres en liten avredning därpå om så behöves, slå 2 eller 3 äggegulor i, stöt muskotblomma och ett skedblad vin och en bit socker, rör väl om med vispen allt sir:t[?], uppgarnera med citronskivor över och persilja, om en så tycker kan och läggas en droppa vinättika i pannan eller citronsaft, men frikassé av kycklingar |33|och annat ungt kött lägges straxt i smöret sedan vattnet är väl utkramat, om en så behagar, man kan och låta bli att koka i smör, utan lägga ett stycke smör uti sedan det är skummat och avrett och färdigt.