Lästext
Nyponsoppa
1 Koka nyporne i vatten väl sönder, sila igenom en sil, men krama ej, slå uti till det avsilade, socker, kanel, sönderskurna bruneller och stora korinter, låt koka fyllest.
1 Koka nyporne i vatten väl sönder, sila igenom en sil, men krama ej, slå uti till det avsilade, socker, kanel, sönderskurna bruneller och stora korinter, låt koka fyllest.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
Koka Niuporne i wattn wähl sönder sihla igenom en sihl men krama ej slå uti till det afsilade, socker, canel, sönderskurna bruneller och stora corinter låt koka fyllest.