Lästext
Att göra ostkaka
1 Till var kanna mjölk tages 1 skedblad fint och gott vetemjöl och 1 ägg, men ägget och mjölet vispas med litet mjölk så länge mjölken värmes ljum, så lägges det till mjölken som vispad är, och blandas väl och så lägges god löpvassla däri såsom till annan ost och i förstone så röres det om så länge det sätter sig som ett skinn på sleven, men det måste rätt sakta röras allenast så mycket att mjölken intet får sätta sig på botten, när sleven tar på skinna sig och tages bort så täckes över med ett tennfat att det står varmt, när det har lupit så tager man och sätter i ugnen, som då ren bör vara fullbrunnen, vilken skall eldas för än mjölken lagas till och så kokas den framför ugnsmun och då öses vasslan av, och sedan skummas i ett käril tillsammans och slås sötgrädda, litet färskt smör, socker och rosenvatten och smått rivet citron och låter så koka, men om den kokar för länge så blir den brun som den intet bör vara, när den nu lägges upp så hjälpes med en spade in under och skuvas på fat, med kanel och socker, i bottnet lägges unga körsbärsblad som ger god smak och håller emot att |37|den kan tåla litet eld under, när ugnen är avbrunnen så sättes den i ugnen.