38. Struvor

Lästext

Struvor

1 Till en kanna mjölk tages 20 stycken ägg, rosenvatten, muskotblomma, kardemumma och litet saffran, vispa där till gott vetemjöl, så mycket att det synes en ring på enär man släpper av vispen, rör sedan däri korinter, när nu det skirade smöret är hett i struvpannan vilket kan ses, om man släpper litet av degen med en gaffel därigenom en tratt där i så mycket som man vill ha struvan tjock till, och låter gräddas.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Strufwor.

    Till en kan[n]a miölck tages 20 st: Ägg, Rosenwattn, Muskotblom[m]a, cardemum[m]a och litet safram, wispa där till godt hwetemiöhl, så mycket att det synes en ring på enär man släpper af wispen, rör sedan däri corinter, när nu det skirade smöret är hett i strufpan[n]an hwilket kan sees, om man släpper litet af degen med en Gafel därigenom en tratt där i så mycket som man will ha Strufwan tiock till, och låter gräddas.