4. En sås pepparrot på kött

4. En sås pepparrot på kött

Lästext

En sås pepparrot på kött

1 Tages spad av köttet, när det har kokat så mycket man behagar, och sättes på att koka, där till lägges litet vin och socker, ingefära, muskotblomma, ättika, och vispas rismjöl, så att det blir tjockt som en välling, när det är kokat, så lägges pepparroten i, sedan strös kanel på.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Een Sos pepparrrot på Kiött.

    Tages spad af Kiöttet, när det har Kokat så mycket man behagar, och sättes på at Koka, där till lägges litet win och såcker, ingefära, Muskotblomma, ätika, och wispas rismiöhl, så at det blir tiokt som en wälling, när det är Kokat, så lägges pepparroten i, sedan strös Kanel på.