Lästext
En pastej av kalv-, höns- och lammkött
1 Men intet mer än 2 slag kött i en pastej, tag hönsen och kalvköttet, hugg i små bitar som till frikassé, lägg sen i en gryta att koka, när köttet är kokat så mjukt det skall vara, sen tagas köttet upp och lägges i kallt vatten, skräd väl men låt stå en stund i vattnet; sen tages fiskfrikadellerne och kokas, tag så mycket vatten du tycker, tag par slevar av köttsoppan där till, annars blir frikadellerne för [?]tiga, låt så koka att de bli matnyttige, men låt litet smör och muskotblomma i vattnet, när frikedellerne äro färdige så tag dem upp och låt bli kalla, men skall de stå över natten så slå över dem av det spadet som de äro kokade i, tag sedan den köttsoppan, späd hälften vatten i bland, låt så koka upp, lägg så murklorna och ertskockorna och persiljerötterna och purjo och selleri i grytan att koka samt kräftskalen som äro fyllda, allt detta lägges i på en gång att koka, men koka dem icke mycket ty de gå sönder. Tag så rötterna upp och låt bli kalla, men skall de stå över natten så tag samma spad som de äro kokade i och slå över dem att de intet må bli svarta, tag sedan en tårtdeg, krama bra kring brädderna i fatet |34|tvärhands brett men ganska tunt, lägg sedan varvtals beblandat med vart annat i fatet, strö emellan vart varv kapris, muskotblomma, litet kardemumma, citron eller lemonskivor, detta allt mellan vart varv, socker förglömmes icke, tag sedan all den soppan du har, så väl den som köttet har kokats i så väl som den som frikadellerna kokades i, sila köttsoppan igenom ett durkslag, red så av med rismjöl att den är så tjock som en soppa, red sedan av med äggegulor att den blir klar, slå sedan soppan i fatet över det andra, kavla sedan hel tunn tårtdegen, lägg på pastejen, krama väl till på bräddarna, kullen skall icke vara för hög i fatet, den övrige soppan bäres med en skål jämte med pastejen; pastejen sätts i ugnen med papper över, akta att den icke blir brun, när den bärs in så tag en tratt, stick mitt på pastejen, slå soppan i att den blir full dessjämt med nedersta brädderna.