Lästext
Gelé till att tillreda till 22 glas
1 En kanna sjövatten till ½ skålpund hjorthorn slås i en stenburk, den sättes i en vattugryta som sedan stadigt kokas i 6 timmar eller mer, sedan det är kokat silas vattnet ifrån hjorthornet, så slår man 1 kvarter franskt, rhenskt eller portigeskt vilken dera som man kan hava med det franska, kanel, kardemummor, litet tunt citronskal, så mycket socker som hjorthornet är, siktar det fint och vispar sockret i äggvitan av 4 ägg och litet citron, salt slås in uti geléet för än det har kokat upp uti en förtent panna, låter sen koka 3 eller 4 gångor upp, sedan silar man det genom en svanskinnspåsa 3 eller 4 gånger så blir det rätt klart, sedan kan man sätta färg uppå det röda med barbarits, det vita med stött mandel, där till litet mjölk så skär det sig intet, det färgas intet för än det blir kallt, så är det allt.