Lästext
Mandelkaka med äpplen
1 Tag 20 stycken ägg, 10 stycken hela och 10 stycken gulor, vispa dem rätt väl, med en hand och litet salt, såsom till mandeltårta, när de äro väl skummade och tjocka så slå däri 16 eller 18 lod rivet socker, efter som äpplen äro sura till, vispa väl om, och rör sedan däri ¾:dels skålpund stötta mandlar och några bittermandlar, sedan det är väl sammanrört med en hand, så lägg där till 15 eller 20 stycken kriska äpplen som de äro stora till, skalade, kärnhuset väl uttagit, och med en hast sönderhackade att de ej bliva svarta, de gula skalet av en citron och saften i krammader, 1 kvarter sötgrädda, rivet bröd; desse senare persedlar såsom och de där nedan förenämnde röres först i när det skall gräddas, eller sättas i ugnen, mellertid arbetas den allt stadigt även som mandeltårta, och gräddas i en smörder panna, glaserat om en så behagar, och späckes med suckat, enär den givs fram, till att giva kakan en livligare färg, så kan man låta litet saffran i gräddan, men akta att det ej giver någon smak.