Lästext
Gåssylta
1 Gässen skäres i 4 delar och tvättas sedan rätt väl allt blodvattnet utur dem - därefter lägges de uti så mycket kallt vatten att det väl står över dem och skummas vid första uppkokningen; då lägges därpå, lagerbärsblad, hela nejlikor, hel peppar och salt; även kalvfötter och låter det koka tills fötter[ne] göra soppan litet mustig; då tagas de upp, och gässen kokas till de bli möra; sedan läggas de upp att kallna och soppan silas och ställs för sig - när hon är hel kall, tages det feta väl utav, och så slås hon i en kastrull, och låter henne friskt uppkoka 2 à 3 gångor - samt avlyftes litet emellan; men sista gången slås litet ättika uti den och silas genom en serviette. När soppan då är väl kall; men ej styvnad, läggas gässen i en kruka och soppan silas därpå - skall den för längre tid konserveras, smältes en |68|smörbotten över. Hjorthorn kan och nyttjas i stället för kalvfötter, det kokas för sig och blandas sedan.