85. Omelett med fårkött

85. Omelett med fårkött

Lästext

Omelett med fårkött

1 Stekt fårkött hackas i stora bitar som helgryn. Smör och mjöl sättes uti en stekpanna; köttet lägges uti och står och fräser, samt röres litet uti. Emellertid tillslås litet kokt vatten, nejlika, salt, liten smula hackad lök. Då göres en stor ommelette, som lägges på en carotte, fårsmeten bredes därpå med en silversked, och ovanpå lägges en ommelette. Till ommeletten är proportion: 2 skedar söt grädda till varje ägg.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Ommelette med Fårkött.

    Stekt Fårkött hackas i stora bitar som Helgryn. Smör och mjöl sättes uti en Stekpanna; köttet lägges uti och står och fräser, samt röres litet uti. Emedlertid tillslås litet kokt watten, neglika, salt liten smula hackad lök. Då göres en stor Ommelette, som lägges på en Carotte, Fårsmeten bredes derpå med en Silfversked, och ofvanpå lägges en Ommelette. till Ommeletten är proportion: 2 skedar söt grädda till hvarje ägg.