Lästext
Spenatpudding
1 Tag 1 kvarter söt mjölk, lägg däruti 12 lod stötta veteskorpor, därtill 4 rågade, om det är färsk, torr 1 strukit kvart jungfrur spenat, som är förut förväld, vattnet väl utkramat, och |57|sedan fin hackad. 3 jungfrur smält smör, ett skedblad rivet socker, litet muskotblomma och litet peppar röres väl tillhopa, vispa sedan 6 ägg och rör uti, smörj en serviet med kallt smör, och lägg derpå jämnt över med stora rå spenatblad, att ingenting synes av servietten, så långt som smeten kan räcka, att puddingen utanpå bliver därmed väl betäckt: slå då den blandade smeten därpå och knyt om med segelgarnet rätt hårt; lägg honom uti kokande vatten, som är litet saltat, och koka honom med lock 1 ½ timme. Något förrän han anrätta[s] tages han upp med servietten och lägges uti ett trint durkslag, som sättes uti en skål, att det styvna i spisen, så håller han sig bättre tillhopa, när man stjälper honom där utur, och då haves tillreds följande sauce: blir bäst att först koka 1 timme och sedan gräddas.
2 Tag ett gott skedblad smör, lägg det uti pannan och låt fräsa till|58|hopa med litet vetemjöl, slå ett kvarter söt mjölk därpå, och låt koka; red sedan av med 3 à 4 äggegulor, och när puddingen är upplagd, slå denna sauce över.