79. Kalvpastej

Lästext

Kalvpastej

1 Kalv- eller oxkött skrapat och uppblandat till färs, bredes i en form, vilken förut är smord med sammanrört smör och mjöl, och sedan |43|tjockt överströdd med fina makrongryn. Sedan lägges däruti råa bultade kalvskivor, några bitar smör, överströs med mjöl, rivet bröd och litet kryddor. Överstänkes med litet franskt vin. Överst bredes av färsen och gräddas i ugnen - ätes med brun buljongssås. anm: till alla finare pastejer och kakor, tvättas saltet något ur smöret, varmed formen smörjes och litet mjöl iblandas.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Kalf Pastej.

    Kalf eller Oxkjött skrapat och upblandadt till färs, bredes i en form, hvilken förut är smord med sammanrördt smör och mjöl, och sedan |43|tjockt öfverströdd med fina makrongryn. Sedan lägges deruti råa bultade kalf skifvor, några bitar smör, öfverströs med mjöl, rifvit bröd och litet kryddor. öfverstänkes med litet franskt win. Öfverst bredes af färsen och gräddas i ugnen - ätes med brun Bouillons Sauce. anm: till alla finare Pastejer och kakor, tvättas saltet något ur smöret, hvarmed formen smörjes och litet mjöl iblandas.