49. Pröss

Lästext

Pröss

1 Oxkött skäres i skivor, bultas som till kalops och hackas över litet - nu lägges det |27|i en vällyckt järnpanna, med smör och kryddpeppar och kokas en stund. 1 kvarter ättika och socker slås därtill; nu kokar det sakta in, till det blir bara sist smör kvar. Emellertid kokas rovorna så hela att vattnet är väl inkokt, då de hackas, blandas upp med det samma smöret som blivit kvar av köttet, samt ättika efter smak och litet brun sirap. Sedan lägges i en smord form varvtals med rovmos och kött; gräddas i ugnen, och ätes utan sås till förrätt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Pröss.

    Oxkött skäres i skifvor, bultas som till Calops och hackas öfver litet - nu lägges det |27|i en wällyckt jernpanna, med smör och kryddpeppar och kokas en stund. 1 qv: ätticka och socker slås dertill; nu kokar det sakta in, till det blir bara sist smör qvar. Emedlertid kokas rofvorna så hela att vattnet är wäl inkokt, då de hackas, blandas up med det samma smöret som blifvit qvar af köttet, samt ätticka efter smak och litet brun sirap. Sedan lägges i en smord form hvarftals med rofmos och kött; gräddas i ugnen, och ätes utan sås till förrätt.