Lästext
Krusbär till kräm [?] soppor
1 Omogna krusbär kokas - det sura vattnet avhälles på buteljer och förvaras i stället för citronsaft. De nu mjuka bären kramas genom en sikt att skal och kärnor ej komma med - till 3 skålpund sådan mos tages 1 skålpund socker, kokas hårt som en crême; förvaras i burkar till crèmir; mellan kakor, och till soppor om vintern då det uppblandas med |37|kokande vatten, och låter det däruti koka litet att det väl går sönder och smälter - det kan avredas med litet potatismjöl, då mindre krusbärsmos behöves. Av blåbär kan och göras sådan mos till soppor. Till svartvinbärssallat är proportion, ½ stop brun sirap till 1 kanna bär. Till hela krusbär till creme tagas till 1 kanna ½ stop, högst 3 kvarter sirap - vilja de ej hålla sig är förträffligt att lägga ovanpå litet siraplingon, som avtages då man börjar nyttja av burken.