33. Blåkål att stuva utan vatten

33. Blåkål att stuva utan vatten

Lästext

Blåkål att stuva utan vatten

1 Först sköljes blåkålen. I botten på grytan lägges en fläsksvål och bra smör - sedan ett varv kål, så åter smör, så kontinueras till grytan blir full; om man nu ej har kastanjer tages potäter som tvättas och skrapas. skäres i ¼didelar, stekas i smör och läggas ibland kålen; kryddpeppar, ingefära, muskotblomma, och lagerbärsblad. En saltgrön oxtunga lägges över natten i vatten och sedan i kålen. När allt detta är uti, klistras grytan igen och sättes klockan ½ 7 om morgonen på askmörja; mot klockan 11 tages locket av - kålen vändes, locket sättes på, och mera eld sättes under, då det står till middagen.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Blå kål att stufva utan watten.

    Först sköljes Blåkålen. I botten på grytan lägges en fläsksvål och bra smör - sedan ett hvarf Kål, så åter Smör, så continueras till grytan blir full; om man nu ej har Castanier tages Poteter som tvättas och skrapas. skäres i ¼didelar, stekas i smör och läggas ibland kålen; kryddpeppar, ingefära, muskottblomma, och lagerbärs blad. En Saltgrön Oxtunga lägges öfver natten i watten och sedan i kålen. när allt detta är uti, klistras grytan igen och sättes kl: ½ 7 om morgonen på Askmörja; mot kl: 11 tages locket af - kålen vändes, låcket sättes på, och mera eld sättes under, då det står till middagen.