Lästext
Att sylta hjortron
1 Alla de mjuka hjortronen skiljas ifrån de hårda, så sättes de mjuka på uti en mässingskittel eller kastrull eller malmgryta; och intet vatten, mer än det som blir i grytan då man sköljer det - de mjuka bären koka således på sakta eld alldeles sönder, då det hälles i ett skirt hårdukskläde och klämmes noga ut att ej annat än stenarne kvarbliver, då det hälles tillbaka i grytan och lägges de hårda bären uti som då kokar i den saucen på sakta eld tills de bliva mjuka; men ej gå sönder, då det hälles i glasburkar, varest det bäst håller sig. Burkarne böra vara fulla och sedan de blivit kalla, smältes färskt smör, smältes och påslås till ett fingers tjocklek, bindes papper på och ställes i ett kallt rum, men ej i iskällaren, där det är för fuktigt - |19|se som oftast efter dem - om det möglar ovan på skadar ej, vilket de sällan gör; men om saucen är tunn och de kokat för litet - ty de böra vara tjocka, då de slås i glasburkarne - därför om något fel skall vara är bättre att de koka för länge, blott det sker på sakta eld - ty koka de för litet komma de i jäsning.