14. Mandelkaka

Lästext

Mandelkaka

1 1 skålpund söt mandel, 8 lod bittermandel rives, sedan tages 1 skålpund socker och blandas hälften av sockret i mandlen samt gnuggar den väl att den ej är klimpig - sedan tages 32 ägg och 14 vitor bort, äggen vispas tills de tjockna. Sedan sättes resten socker i och när det är vispat så det är tjockt, öses av de vispade äggen några skedblad på mandelen och röres efter en led; sedan slås allt i byttan och vispas till ugnen är färdig, då är lagom värme när papperet ligger liten stund i ugnen och blir gulbrunt, då skall den gräddas en timme, och sedan vändes formen och står en liten stund, då den är färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Mandel Kaka.

    1 ℔ söt mandel 8 lod bitter mandel rifves, sedan tages 1 ℔ socker och blandas hälften af Sockret i mandlen samt gnuggar den väl att den ej är klimpig - sedan tages 32 ägg och 14 hvitor bort, äggen wispas tills de tjockna. Sedan sättes resten Socker i och när det är wispat så det är tjockt, öses af de wispade äggen några skedblad på mandelen och röres efter en led; sedan slås allt i byttan och wispas till ugnen är färdig, då är lagom wärme när papperet ligger liten stund i ugnen och blir gulbrunt då skall den gräddas en timme, och sedan wändes formen och står en liten stund då den är färdig.