58. Att sylta plommon

58. Att sylta plommon

Lästext

Att sylta plommon

1 När plommonen äro så stora som de bli, innan de börja mjukna, plockas de av trädet, de gröna sorterne äro de bästa, gula och röda gå även an. Man ser noga efter att de ej äro fläckiga eller kådiga. Stjälkarne tages ej av. Man sticker plommonen med en nål rätt tätt. Sedan sättes en kittel på elden med så mycket sjövatten man tycker. I vattnet slås en god handfull lyneburgersalt, när det kokar upp, lägger man plommonen däruti, samt lyfter kitteln |31|av elden, lägger en serviette fyradubbel ovanpå plom[m]onen i kitteln och låter dem ligga i vattnet tills de äro väl mjuka, då man med syltsleven tager dem varsamt upp och lägger dem i ett durkslag att kallna. När de äro väl kalla läggas de ordentligen i en kruka; man tager så mycket socker man tycker behövas, och kokar sirap av, som skall vara något tjock, och tillräckligen, att det står väl över frukten. När sirapen är kall, slås han i krukan på plommonen. Då det har stått tills sirapen börjar bli tunn, häller man den varsamt av och kokar upp honom och när den är kall, slås den åter på frukten. NB: om sirapen är sur lägges ett stycke socker däruti och slås litet vatten därtill när han andra gången kokar upp. När sirapen åter börjar bliva tunn, förfares på samma vis, när det kokat upp, skummas den; plommonen läggas i och kokas till de bli mjuka, klara och gröna. Man lagar så att de ha gott rum att koka. Sedan tagas de upp och läggas på durkslaget att kallna; lägges sedan ned i burken och när sirapen är kall, slås den på plommonen, som då äro färdiga.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att Sylta Plommon.

    När Plommonen äro så stora som de bli, innan de börja mjukna, plockas de af trädet, de gröna sorterne äro de bästa, gula och röda gå äfven ann. Man ser noga efter att de ej äro fläckiga eller kådiga. Stjälkarne tages ej af. Man sticker Plommonen med en Nål rätt tätt. Sedan sättes en kittel på elden med så mycket sjöwatten man tycker. I wattnet slås en god hand full Lyneburger Salt, när det kokar up, lägger man Plommonen deruti, samt lyfter kitteln |31|af elden, lägger en Serviette fyradubbel ofvanpå Plom[m]onen i kitteln och låter dem ligga i wattnet tills de äro wäl mjuka då man med Syltslefven tager dem warsamt up och lägger dem i ett Durchslag att kallna. när de äro wäl kalla läggas de ordentligen i en kruka; man tager så mycket socker man tycker behöfvas, och kokar Sirap af, som skall vara något tjock, och tillräckligen, att det står wäl öfver frukten. När Sirappen är kall, slås han i krukan på Plommonen. Då det har stått tills Sirapen börjar bli tunn, häller man den warsamt af och kokar upp honom och när den är kall, slås den åter på frugten. NB: om Sirappen är sur lägges ett stycke Socker deruti och slås litet watten dertill när han andra gången kokar upp. När Sirappen åter börjar blifva tunn, förfares på samma wis, när det kokat upp, skummas den; Plommonen läggas i och kokas till de bli mjuka klara och gröna. man lagar så att de ha godt rum att koka. Sedan tagas de up och läggas på Durchslaget att kallna; lägges sedan ned i burken och när Sirappen är kall, slås den på Plommonen, som då äro färdiga.