5. Sockerkaka med mandel

Lästext

Sockerkaka med mandel

1 Slå 28 äggegulor i ett käril och 20 äggevitor i ett annat, 1 skålpund rivet och siktat socker - ½ skålpund söt mandel med några bittermandlar ibland. Gott vetemjöl 12 lod. Vispningen börjas med både gulor och vitor på en gång, och då vitorne äro väl till skum slås de till gulorne under ständig vispning åt en led - När äggen således äro väl vispade lägges sockret till och kontinueras med vispningen tills degen börjar att tjockna - då lägges mandeln till som bör vara väl stött och uppblandad med några skedblad av nämde smet in[n]an den blivit för tjock - Sedan |5|mandelen är väl inblandad, röres mjölet sakta in, då ugnen bör vara så tillreds att smeten straxt får slås i formen eller och i papperslådor att gräddas - Denna bakelse tål jämn god värme och får ej stå längre i ugnen än att den bara blir gräddad, ty eljest lägger den sig ned - gula skalet av en citron rivet smakar ej heller illa att lägga i denna kaka, och den lägges tillika med mandelen. Även observeras att om man brukar papperslådor, så röres degen ständigt om med en sked att mandelen ej får lägga sig på botten.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Sockerkaka med Mandel

    Slå 28 äggegulor i ett käril och 20 äggehvitor i ett annat, 1 ℔ rifvit och siktadt Socker - ½ ℔ söt mandel med några bittermandlar ibland. godt hvetemjöl 12 lod. wispningen börjas med både gulor och hvitor på en gång, och då hvitorne äro wäl till skum slås de till gulorne under ständig wispning åt en led - När äggen således äro wäl wispade lägges Sockret till och continueras med vispningen tills degen börjar att tjockna - då lägges mandeln till som bör vara väl stött och upblandad med nagra Skedblad af nämde Smet in[n]an den blifvit för tjock - Sedan |5|Mandelen är wäl inblandad, röres mjölet sagta in, då ugnen bör wara så tillreds att smeten straxt får slås i formen eller och i pappers lådor att gräddas - Denna bakelse tål jemn god wärme och får ej stå längre i ugnen än att den bara blir gräddad, ty eljest lägger den sig ned - gula skalet af en Citron rifvit smakar ej heller illa att lägga i denna kaka, och den lägges tillika med mandelen. äfven observeras att om man brukar papperslådor, så röres degen ständigt om med en sked att mandelen ej får lägga sig på botten.