Lästext
Sockerkaka med mandel
1 Slå 28 äggegulor i ett käril och 20 äggevitor i ett annat, 1 skålpund rivet och siktat socker - ½ skålpund söt mandel med några bittermandlar ibland. Gott vetemjöl 12 lod. Vispningen börjas med både gulor och vitor på en gång, och då vitorne äro väl till skum slås de till gulorne under ständig vispning åt en led - När äggen således äro väl vispade lägges sockret till och kontinueras med vispningen tills degen börjar att tjockna - då lägges mandeln till som bör vara väl stött och uppblandad med några skedblad av nämde smet in[n]an den blivit för tjock - Sedan |5|mandelen är väl inblandad, röres mjölet sakta in, då ugnen bör vara så tillreds att smeten straxt får slås i formen eller och i papperslådor att gräddas - Denna bakelse tål jämn god värme och får ej stå längre i ugnen än att den bara blir gräddad, ty eljest lägger den sig ned - gula skalet av en citron rivet smakar ej heller illa att lägga i denna kaka, och den lägges tillika med mandelen. Även observeras att om man brukar papperslådor, så röres degen ständigt om med en sked att mandelen ej får lägga sig på botten.