Lästext
Att salta spenat
1 Spenaten rensas, saltas med tunna varv; men får ej sköljas, utan som den är plockad saltas den. Och sedan den varit några dagar saltad påsättes en liten tyngd att den får safta sig.
1 Spenaten rensas, saltas med tunna varv; men får ej sköljas, utan som den är plockad saltas den. Och sedan den varit några dagar saltad påsättes en liten tyngd att den får safta sig.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
Spenaten rensas, saltas med tunna hvarf; men får ej sköljas, utan som den är plåckad saltas den. och sedan den varit några dagar saltad påsättes en liten tyngd att den får safta sig.