121. Griljerad oxbringa

Lästext

Griljerad oxbringa

1 När bringan är färdigkokt, och putsad, lägges den på ett spjäll, då har man en färdig kokt smet, av ägg, mjölk, och mjöl, litet salt och sött, den bör vara så tjock att den kan bredas över bringan, som då genast insättes i ugnen tills den får gulbrun färg.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Grillerad Ox Bringa.

    När Bringan är färdigkokt, och putsad, lägges den på ett Spjäll, då har man en färdig kokt smet, af ägg mjölk, och mjöl litet salt och sött, den bör vara så tjock att den kan bredas öfver Bringan, som då genast insättes i ugnen tills den får gulbrun färg.