Lästext
Torr frukt med gul sås
1 Äpplen kokas mjuka på vanligt sätt, i stället för sirap tages socker, och sedan äpplena äro upplagda på fatet, vispas äggegulor uti saucen, som ej behöver potatismjöl, och hälles så över äpplena.
1 Äpplen kokas mjuka på vanligt sätt, i stället för sirap tages socker, och sedan äpplena äro upplagda på fatet, vispas äggegulor uti saucen, som ej behöver potatismjöl, och hälles så över äpplena.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
Äpplen kokas mjuka på vanligt sätt, i stället för Sirapp tages socker, och sedan äpplena äro uplagda på fatet, wispas äggegulor uti Saucen, som ej behöfver potatismjöl, och hälles så öfver äpplena.