Lästext
Fågelpastej
1 Man tager järpar och orrar, förväller dem och låter dem bliva kalla, sedan tillagas en färs av kalvkött, litet oxkött, fläsk och |34|fläskkött och talg: detta hackas rätt fint, litet basilika, timjan, muskotblomma och kryddpeppar, en lök lägges även därtill - 4 à 5 raspebröd lägges i mjölk, och sedan de väl dragit uti sig, lägges de i färsen och arbetas väl tillsammans. Även lägges 6 à 7 ägg däruti. Nu tager man bakelsedeg och lägger uti en form, och sedan färsen på den, och mittuti fåglarne, oxgommar och murklor mellan dem, och sedan bakelsedeg ovanpå. Sättes uti ugnen att gräddas.
2 Till sauce: tager man oxköttskivor, lägges i en panna och bryner, lägger under dem ett gott stycke smör, litet basilika, en lök, timjan samt litet peppar. När de äro väl bryna tages en näva mjöl och lägges på och låter bryna tillsammans. Sedan påslås buljong, och då det är kokt, avsilas köttskivorne. Finner man saucen för tunn, ilägges |35|rivet bröd tillika med oxgommar. Champinjoner, murklor och citroner, socker och vin efter smak, så är det färdigt.