Lästext
Svartsoppa
1 Gåsinnanmätet som mycket väl vattlägges; fötterne varom tarmar nu äro lindade, hjärtat, örmagen |52|halsen som skinnet är avdragit, huvudet och en del av vingarne sättes att koka med litet salt - sedan köttet är mjukt tages det upp och radas på fat. Soppan silas upp, nejlikor, kryddpeppar, ingefära och salt ilägges efter smak, bloden tages och däruti, vispas vetemjöl att det blir som en tjock välling, småningom tages av soppan och vispas i, alltsammans slås i soppgrytan och vipas väl att det ej vidbränner; när den blir lagom tjock, slås den i kruka och nyttjas när den behövs. Då sviskon kokas mjuka i spadet - och i soppan slås ättika och brun sirap efter smak, den kokas litet; och av innanmätet tages så mycket man tycker samt korv som göres sålunda:
2 Rivet bröd uppblötes i mjölk; uppblandas med riven gåslever, litet sirap, salt, muskotblomma - proppas i halsskinnet, sys fast, kokas sakta ty de spricka hastigt - i stället för rivet bröd nyttjas och risgryn som då förut kokas till en gröt i mjölk.