19. Att inlägga gurkor

Lästext

|12|

Att inlägga gurkor

1 Sedan gurkorna äro avtagna, läggas de straxt uti källvatten över en natt, då de sedan bredas på ett kläde att torka. Sedan läggas de i kärilet på det sätt: att på botten lägges körsbärs och svarta vinbärsblad, därpå gurkorne, sedan ett varv dill och i små stycken skuren pepparrot, så åter blad och gurkor tills kärilet är fullt. Litet fin stött alun och vit vinsten lägges då och då emellan varven, saucen påslås straxt. Den göres av källvatten, varav till en kanna tages ½ kvarter salt och 1 kvarter god vinättika.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |12|

    Att inlägga Gurkor.

    Sedan Gurkorna äro aftagna, läggas de straxt uti källvatten öfver en natt, då de sedan bredas på ett kläde att torka. Sedan läggas de i kärilet på det sätt: att på botten lägges körsbärs och svarta vinbärs blad derpå gurkorne sedan ett hvarf Dill och i små stycken skuren Pepparot, så åter blad och gurkor tills kärilet är fullt. Litet fin stött Alun och hvit vinsten lägges då och då emellan hvarfven Saucen påslås straxt. den göres af källvatten hvaraf till en kanna tages ½ qv: Salt och 1 qv: god winätticka.