Lästext
Att brygga av omältat korn
1 1:mo Lages ½ tunna korn ock trenne kappar malt, males helt groft tillsammans;
2 2:do Gröpe lägges åt en sida uti karet, syftas litet efter hand med 20 kannor kallt vatten, låter det stå uti syftningen 1 tunna[:timma],
3 3:tio När kittelen kokar väl upp så slås litet kallt vatten uti kittelen att hon bara stannar med kokningen, samt då genast tages utur kittelen 12 kannor som slås uti karet och arbetas med rodet ungefär ¼ dels timma. Att märka, när man tager de 12 kannor utur kittelen så slås halvparten kallt vatten uti honom igen, att vattnet hinner till, ock kontinueres 4 gångor inalles som nu är gjort således att första gången 12 kannor, andra 16, tredje gången 20 och fjär|38|de gången 24 kannor vatten, samt blandas väl emellan varje gång:
4 4:to sedan de 4 gångor äro påösta så låter man karet stå öppet och orört uti 2:ne timmar att sötma, emellertid så kokas humlan som bör vara 3:ne marker, även väl vattnet som brukas till svagdricka.
5 5:to när de tvenne timmar äro förbi så kokas vörten på karet som ock fortfares på rosten som vanligt är till hon bliver klar, om härefter följes så fås säkerligen minst 50 à 60 till 70 kannor gott öl, och än mera svagdricka.