Lästext
Att göra oxläggsvin
1 Man tager 9 kannor källvatten, eller brunnsvatten, 1 skålpund fint socker till var kanna, det blandas tillsammans med vattnet och kokas väl i ¾ dels timma, sedan tager man oxläggeblomster 3 fulla kannor, tag och stöt dem väl sönder i en stenmortel, och när de äro väl sönderstötte, så krama saften utur dem igenom ett kläde, denna saften slår man till det kokade sockervattnet, när det är ljumt och lägger där uti 3 à 4 sönderskurne citroner, ett gott skedblad jäst, och 2 skedblad sönderstött vinsten, och 2 kannor gott franskt vin, tag väl till, sedan det är slagit i ett rent träkäril, bindes mycket väl med rep omkring, sängkläder över och under, låt så stå och jäsa i 5 à 6 dagar, sila sedan genom en serviette uti ett halvankar; det måste ligga i källaren, i en månad eller litet mera förr än det röres eller avtappas och måtte det vara litet rum i ankaret, så att det icke jäser över eller går sönder, när vinet har legat i källaren så länge tappas det av och fylles i buteljer, så sättes det i sand och förvaras med goda korkar.