Lästext
Att inlägga ansjovis
1 Man tager osköljd vassbuk uti september eller oktober månad, rensas intet ut, utan skär allenast huvudet av, lägg honom in varvtals |73|i en ny ekburk eller stenkruka med franskt salt, litet saltpetter, stött ingefära, fin röd sandel och 2 skedblad ölättika vid vart varv, står så i 5 à 6 dagar, sedan hälles laken väl av, och läggs han ånyo in som förr är sagt med nya kryddor och ölättika, koka så den avhällda laken upp tills han blir tjock som en välling, och då han är kall slås han över igen, när det då har stått 5 à 6 veckor till soppan blir tunn, hälles så av och kokas laken upp och kallnar, slås så på igen och läggs botten och sten på. NB Är denna laken intet tillräcklig utan minskar i kokningen tages blodlaka efter annan vassbuk som allt tillika med den förra kokas i en stenkruka och skummas intet.