Lästext
Tårta av ärtmjöl
1 Ärterna härtill tillredes på följande sätt. Goda gula ärter förvälles så att det skrumpna går av dem och de äro alldeles släta, då vattnet väl avsilas och man breder dem på flata fat att torka (efter brödbakning i en ugn vore tjänligaste värme härtill). Sedan stötes de och hårsiktas, så är detta mjöl färdigt.
2 Till 12 lod socker tages 2 lod bittermandel som skalas och stötes samt blandas med sockret, 14 äggulor slås uti ett fat och vitan efter 7 i ett annat, då börjas vispa i bägge på en gång, när gulorna äro väl söndervispade slås litet om sändes av sockret som är förut blandat med mandelen, när allt är uti vispas en god stund. Sedan tages 6 lod ärtmjöl som röres sakta uti. När det är väl nerrört slås vitorna i och varligt röres om att det endast blir väl nerrört. Då bör ugnen vara tilreds att straxt insätta, hela denna vispning drar en dryg halv timme, en droppe luckt vatten tages till vart ägg och kan ej skiljas från mandelbakelse.