Lästext
Körsbärsvin
1 Körsbären plockas av stjälkarna, sedan läggas de på ränner eller torkållar, bredvid varandra och sättes i en varm ugn, vilken skall vara så varm, att man kan hålla handen där inne, när de ha stått så länge i ugnen att de bliva något snörpte eller skrynkoga på skinnet, då tagas de utur ugnen och låter dem bliva kalla, sedan stötas de med stenarne väl sönder, då mäter man så många kannor av de stötta körsbären så många kannor franskt vin, fyller så ankaret, där med lagom fullt, att det har jäserum när det då är färdigt, |22|slås korken väl igen och låter det lägga i källaren i 3 veckor, sedan tappas det på buteljer och är färdigt, samt blir mycket sötare än annat körsbärsvin. NB Vill man sedan slå franskt vin på samma körsbärsdrank andra gången, och låter det ligga lika som det förra och täppes sedan på buteljer, det blir rätt gott och får körsbärsfärg.