Lästext
Stickelbärsvin
1 Stickelbären äro skiljaktige både i smak och färg; var och en utväljer därföre efter sin smak de bästa, när de äro såvida mogne, att deras saft är söt, fast skalen äro ännu något syrlige och tjocka, avplockas bären i torrt väder, krossas uti ett tjänligt sten- eller träkäril, med en trästöt, och få ingalunda röras med metall – uti en tagelpåsa, inneslutas 3 kannor var gång av desse krossade bären, då saften genom stark pressning uttvingas, dock tages i akt att ej pressningen bliver så stark, att kärnorne sönder gå. Till en ock en halv kanna saft lägges 3 skålpund pudersocker som omröres, till dess att allt blivit väl |176|upplöst, hålles sedan uti ett rent eller något djupt träkäril eller stenkäril så att det bliver fullt, och ställes i ett svalt rum. Är kärilet av 15 till 18 kannors innehåll, måste det stå 2 à 3 veckors tid att klarna, tappas sedan varsamt av, så det intet grummel bliver upprört, det uttömde kärilet sköljes väl rent ifrån dräggen, och vinet fylles ånyo, för att stå i 3 månader att klarna om det är 15 a 18 kannor i kärilet, men innehåller det 25 till 30 så måste det stå 4 à 5 månader innan det bör fyllas i buteljer, härvid är till märkandes, att detta vinet håller sig bättre ifrån surning under klarnandet, allt efter som myckenheten är större uti ett |177|käril. I de små bliver det väl förr tjänligt att dricka, men surnar lätteligen eller tager sig någon annan osmak, innan det hinner fyllest sätta sig.