Lästext
Att bränna brännvin efter Fromholt Torsten Grooths manér
1 1:mo Tages 6 lispund gröpe med tillsats av 4 kappar malt, detta blandas tillsammans uti karet, sedan lägges det åt ena sidan varpå syftas något efter hand med 20 kannor kallt vatten att allt bliver som en lagom deg.
2 2:do Sedan syftningen är slutad så bör kittelen begynna koka väl upp, då slås litet kallt vatten uti, att den bara stannar med kokningen, då genast tages utur kittelen 10 kannor som slås uti karet och arbetes med rodet ungefärligen ¼ timma tills det bliver segt. Att märka, när man tager de 10 kannor kokat vatten utur kittelen, så slås halvparten kallt vatten |35|uti kittelen igen, att vatten hinner till och kontinueras 8 gångor inalles som nu den första är gjord, de sednare 7 påösningarne behöves icke arbetas så mycket som den första, allenast, det blandas väl om och får stå litet emellan varje gång till kittelen åter begynner att koka.
3 3:tio nu äro på ösningarne gjorde 8 gångor, sedan låter man karet stå öppet uti 2½ timma att sötma.
4 4:to Enär de 2½ timma äro förbi så blandas det om uti karet, samt tages litet av mäskningen till uppfriskning åt jästen som bör vara ett stop god jäst, och något tunndrank, detta allt lägges uti en såd med något mer tillökning av mäskning |36|att det bliver sommarljumt, sedan höljes över en stund.
5 5:to När jästen uti såven begynner att vilja jäsa upp så slås genast kallt vatten uti karet så mycket att allt bliver sommarljumt, då är lagom ingiva den uppfrestat jästen blandas väl om, sedan bredes över karet och låter man det stå på 3:dje dygnet och så brännes efter vanligt sätt.
6 Att märka, det kar som på gamla sättet, passa åt en tunna, är till detta lagom till en halv tunna, även bör karet, alltid väl rent göras och vara fri från byra, om här efter följes fås 20 à 24 à 28 kannor gott brännvin.