Lästext
Lingonvatten
1 Man tager så många kannor källvatten som kärilet håller som man vill bruka där till och med socker ¾ skålpund till var kanna räknat, kokar tillsammans en god timma, skummandes allt jämt av orenligheten som av sockret förorsakas vartill äggvita brukas att väl frånskilja: till ett ankare som håller 15 kannor tages 7½ kanna lingon väl rensade att inga blöta däri bland äro, vilka lägges först i ankaret och så slås sockervattnet på emedant det ljumt är, tillika med ett stop rhenskt vin, så att det bliver fullt. Sedan lägges uti en liten påssa ½ lod kardemumma, ½ lod kanel och ½ lod nejlikor, om man vill, alltsammans halvstött som även uti anka|32|ret nedsänkes, sprundet bliver löst i 14 dagar eller mera, emellertid röres det dagligen 2 gånger om med en spada, sedan slås sprundet till och ligger stilla till dess man emot våren tappar det uti buteljer. Är kärilet större eller mindre hålles samma proportion.