69. För svagt bröst

Lästext

För svagt bröst

1 Ett halvt eller helt skålpund islandsmossa övergjutes med kallgjord och svag kall lut, varmed den får stå i 24 timmar, sedan avhälles luten och mossan, sköljd i flere vatten, uppvrides. Den sålunda kallt utlutade mossan kokas |96|med en kanna vatten till varje skålpund, och inkokas till hälften, eller till dess avkokningen, kallnad, stelnar som gelé eller stärkelse. Den silas med pressning ännu varm och geléet förvaras i källaren. Härav tages 3 à 4 matskedar eller en tekopp till ett halvstop mjölk och vatten, varmed den får uppkoka då en välsmaklig välling erhålles. Litet socker och fänkål förbättrar ännu mer smaken. Även kan detta geléet kokas tillsammans med buljong som därav blir kraftigare. Denna mossa träffas på torra, magra stenbackar på själva marken, icke, som flere andra lavar på stenar eller trädstammar. Man samlar förrådet därav helst om hösten och under regnväder.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    För svagt bröst.

    Ett halft eller helt skålpund Islands mossa öfvergjutes med kallgjord och svag kall lut, hvarmed den får stå i 24 timmar, sedan afhälles luten och mossan, sköljd i flere vatten, uppvrides. Den sålunda kallt utlutade mossan kokas |96|med en kanna vatten till hvarje skålpund, och inkokas till hälften, eller till dess afkokningen, kallnad, stelnar som gelée eller stärkelse. Den silas med prässning ännu varm och geléet förvaras i källaren. Häraf tages 3 à 4 matskedar eller en Thékopp till ett halfstop mjölk och vatten, hvarmed den får uppkoka då en välsmaklig välling erhålles. Litet socker och Fenkol förbättrar ännu mer smaken. Äfven kan detta geléet kokas tillsammans med bouillon som deraf blir kraftigare. Denna mossa träffas på torra magra stenbackar på sjelfva marken, icke, som flere andra lafvar på stenar eller trädslammar. Man samlar förrådet deraf helst om hösten och under regnväder.