Lästext
För svagt bröst
1 Ett halvt eller helt skålpund islandsmossa övergjutes med kallgjord och svag kall lut, varmed den får stå i 24 timmar, sedan avhälles luten och mossan, sköljd i flere vatten, uppvrides. Den sålunda kallt utlutade mossan kokas |96|med en kanna vatten till varje skålpund, och inkokas till hälften, eller till dess avkokningen, kallnad, stelnar som gelé eller stärkelse. Den silas med pressning ännu varm och geléet förvaras i källaren. Härav tages 3 à 4 matskedar eller en tekopp till ett halvstop mjölk och vatten, varmed den får uppkoka då en välsmaklig välling erhålles. Litet socker och fänkål förbättrar ännu mer smaken. Även kan detta geléet kokas tillsammans med buljong som därav blir kraftigare. Denna mossa träffas på torra, magra stenbackar på själva marken, icke, som flere andra lavar på stenar eller trädstammar. Man samlar förrådet därav helst om hösten och under regnväder.