39. Att göra omelett

Lästext

Att göra omelett

1 5 stycken färska ägg vispas ganska väl med 4 matskedar söt mjölk, litet fint salt, svartpeppar och fint hackat persilja, lägg en bit smör i en panna och låt det fräsa, lägg smeten däruti och skaka pannan flitigt på frisk eld, tills det vid botten tjocknar, då vikes omeletten ihop från båda sidor.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    At giöra Ommelette.

    5 st: färska ägg wispas ganska wäl med 4 matskiedar söt miölk litet fint salt, swart peppar och fint hackat persilja, läg en bit smör i en panna och lätt det fräsa, lägg smeten deruti och skaka pannan flitigt på fresk eld, tils det wid botn tiåcknar då wikes ommeletten ihop från boda sidor.