Lästext
Plommon
1 Man tager plommon när de begynna mogna och medan de ännu äro något gröna, stick |70|igenom dem med en gaffel vid stjälken, lägger dem så i en kittel med vatten, ljummer vattnet, om man 4:de delen av kittelen fyller med plommon, skall han det övriga fyllas full med vatten, sedan låter man vattnet tillika med plommonen helt långsamt värmas på elden, när det varder så hett att man intet kan tåla hålla fingret där uti lyftes kittelen av elden, och låter det med vart annat kallna, när det är helt kallt, sätt det åter på elden, då det nästan kommer till koknad, begynna de allt tågligare det ena efter det andra flyta ovan uppå, de samma tar man med en skumslev och lägger i kallt vatten; men ej tages något som ej ovanpå flyter, sedan låt rinna av dem på ett sikt, där efter lägg dem uti stenfat med sockerlag, som är så tunn som vatten, icke många uti ett stenfat, ty de trycka varandra, den andra dagen lägges de i kittelen utur det ena fatet efter det andra, dock ingen gång låta hårt uppkoka, och sedan läggas de uti ett fat, och var dag låta sockret litet avkoka, desto långsammare man där med umgås, desto grö|71|nare och klarare varda de, när sirapen sist varder rätt tjock, lägges plommorna däruti, och en gång uppkokas och väl avskummas blir de skönaste och bästa plommon.