Lästext
Beskrivning på Dünnbier eller svagdricka
1 Tages ⅛ tunna gott malt och malas. Lägg detta uti en halvtunnså vilken håller 24 kannor, tag sedan kokhett vatten, vilket skall först till 3:dje delen inkokas, och sedan slås på det i sån malne maltet, sist värmas helt röda några grå stenar, vilka lägges i sån och röres väl om, först i sån med en ny björkkvast, och så rörer man allt stadigt så länge det av grå stenarna kokar till dess det bliver lagom svalt att lägga gärd uti. Kärilet uti vilket detta skall ligga, lagas på det sättet till, att sedan det är rengjort, så gnides det inuti med en limpeskiva eller en surdeg så stor som ett hönsägg: Sedan silas det tillagade |26|drickat igenom ett lindkläde uti tunnan, tag så några svartavinbärskvistar, något krusmynta, litet dill, samt 5 skedblad fulla god jäst som och lägges i tunnan, sprunnas så igen väl och lägges i källaren. NB. när det kokas med stenarna så vispas eller röres 1 stop rågmjöl däruti; och sedan det legat 4 dagar i tunnan är det till drickande färdigt.
|27| |28| |29| |30|