121. Att brygga ättika av krusbär

121. Att brygga ättika av krusbär

Lästext

|151|

Att brygga ättika av krusbär

1 Till en kanna väl mogna krusbär tages tre kannor uppkokt och avsvalnat vatten, som blandas med de stötte bären, sedan det stått i 24 timmar silas det genom hårduk eller flanell. Till var kanna saft tages 1 skålpund brun pudersocker, blanda det väl, och när ankarn är full gömmes det nio månader i källarn, då det kan nyttjas som vinättika.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |151|

    Att brygga ättika af Krusbär.

    Till en kanna wäl mogna krusbär tages tre kannor upkokt och afswalnat watn, som blandas med de stötte bären, sedan det stådt i 24 timmar silas det genom hårduk eller flanell. till hwar kanna saft tages 1 ℔ brun Puder såcker blanda det wäl, och när ankarn är full gommes det njo månader i killarn, då det kan nyttias som wjnällika.