Lästext
Vinbärsvin
1 När röda vinbär äro fullmogna, avplockas de och strykes av stjälkarna samt väges, varefter de väl stötas i en tunna eller så (som allena därtill brukas) med en björkstöt, gott källvatten kokas i en kittel till dess ⅓ del därav är inkokad, och därav silar man ljumt eller som spenvarm mjölk, ett kvarter till vart skålpund vinbär, uti ett kar eller stor så efter det kvantum man vill görat, varpå det täckes väl till med täcken och står ett dygn, sedan silar man väl av saften och kramar igenom en hårdukspåse, där näst tages pudersocker 20 skålpund till 48 skålpund bär, och står denna saften i karet till dess sockret är allt smält, samt röres däruti med en björkkäpp på det sockret må snart smälta, straxt härefter hälles det i ankar eller halvankar som hava god och ren lukt, och helst i dem varav vin nyligen är tappat, samt bäres i källaren, väl täckte med goda sprun[d], dock böra de icke fyllas på en tvärhand när, fyllningsvinet haver man i ett särskilt ankar ej heller fullt, efter 8 dagars för|21|lopp då jäsningen är merendels över, fylles de käril man vill hava och täppes ganska väl till, samt med harts förses, efter 6 veckor kan det slås upp, och tappas på buteljer som förses med goda korkar och hinnor, eller harts; men bättre är det att låta det längre ligga på modren.