Lästext
|146|
För håll och styng
1 Man tager blått sockerpapper, och besmörjer med smör, där på lägger man stött och fint siktad ingefära så tjockt man kan få det att fastna, och lägger på där styngnet är.
1 Man tager blått sockerpapper, och besmörjer med smör, där på lägger man stött och fint siktad ingefära så tjockt man kan få det att fastna, och lägger på där styngnet är.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
Man tager blådt såcker papper, och besmörijer med smör, der på lägger man stött och fint sigtad ingefära så tiåkt man kan få det att fastna, och lägger på der styngnet är.