Lästext
Att destillera kryddbrännvin
1 Till 3 kannor svenskt brännvin, tages följande kryddor. 1 lod muskotblomma, 1 lod muskot, 1 lod kardemummor, 1 lod nejlikor, 1½ lod kanel, 1 lod anis, pomeransskal en handfull; desse kryddor, stötes litet och lägges sedan i blöt uti brännvin att stå ett dygn. När man nu distillerar de 3 ovannämnde kannor brännvin, slås och straxt kryddarne i distillerpannan tillika, därtill slås och en kanna gott och starkt öl; man lagar att vattnet i kylfatet stadigt kallt är, och att det ständigt ymsas, och låter man då så småni[n]gom distillera: Sedan tager man 1 skålpund socker som kokas uti 5 halvstop gott klart vatten, och silas sedan straxt genom ett rent kläde, när detta vattnet blir väl kallt, kan man sedan därmed uppblanda det distillerade brännvinet efter smaken och som man vill hava det starkt till.