Lästext
Att göra körsbärsbrännvin
1 Tag torra körsbär 2 marker, och franskt brännevin 3 stop, tag alla stenarna utur dem och stöt dem rätt små, slå dem i en distillerpanna tillika med brännvinet. Till 2 kannor brännvin tages 1 stop gott källvatten, och en hand eller 2 ren sand, när detta är distillerat blandas det med efterskrevne sirap.
Sirapen därtill av körsbär
2 Tag 2 marker socker till en kanna brännvin, 1 stop vatten, koka och skumma väl sirapen först, tag de samma körsbär som stenarna äro tillförene urplockade och koka i samma sirap. När sirapen är kokad att han håller prov och bären äro klara, silar man dem i från varandra igenom ett bleckdurkslag, men det måste så ansas i kokningen, att sirapen blir klar och får färg som en rubin och sedan blandas den med brännvinet på samma sätt som den förra, när man får friska bär kan man även så göra med dem, blir det dock en skönare färg.