Lästext
Att sylta krusbär
1 Stenarna tages utur bären, sedan läggas de i kallt vatten, medan de rensas tages en |68|mässingskittel väl skurat och lägges uti kallt vatten, sättes på elden, aktas grant på, när bären vitna, och rätt i det samma som vattnet vill sjuda tages de av och täckes med en tunn tallrik och blir beståendes uti samma panna 2 dygn, så slås de uppå durkslag och pannan skuras och åter lägges bären i kallt vatten och sättes på samma sätt på elden som till förne, att bara vattnet blir varmt, och står ett dygn; så gör man 3 gånger, sedan kokar man en lagom tjock sirap och när den är varm slås bären där uti som först stått på durkslaget uti samma mässingskanna, emellan var gång skures pannan, och står så i sirapen 2 dygn, slås åter av och kokas sirapen litet tjock och skummas väl, och även som förr lägges bären uti och står ett dygn, sist kokas sirapen helt tjock och då lägges bären uti och kokas med sakta eld till dess de bliva klara, och då först bli de gröna, 2 delar socker emot de rensade bären som väges första gången då de slås på durkslaget för än de kokas, så äro de färdiga.