Lästext
Recept på det gröna brännvinet
1 Fyra kannor franskt brännvin, 4 lod torr |15|rosenmarin, 8 lod anis, 4 lod fänkål, 4 lod torra citronskal, 4 lod pomerans dito, 2 lod kummin, 1 lod kanel, 1 lod kardemumma, ½ lod muskot, en handfull enbär, en handfull torr krusmynta. Om man har körsbär, som har legat i brännvin, är det rätt gott att blanda tillsammans med de andra kryddorna, som alla sönderskäres eller stötas. Detta allt lägges i pannan och distilleras, sedan göres därtill en sirap av 2 skålpund socker till var kanna. Vad färgningen vidkommer, skall det äntelig[en] vara färsk krysmynta, det tages det starkaste av det distillerade brännvinet och lägger en handfull krusmynta där uti, det ställes i solen eller i ett varmt rum, så att brännvinet väl tager färg åt sig, sedan blandar man det tillhopa med sirapen och det andra brännvinet, då kan man proportionera färgen mörkare och ljusare efter behag.