Lästext
Dito
1 I ett kvarter öl kokas en bit lim tills det smält, då drickes soppan. Så varm som möjligt just vid första rysningarna, repeteras vid varje paroxysm till sjukdomen upphör.
1 I ett kvarter öl kokas en bit lim tills det smält, då drickes soppan. Så varm som möjligt just vid första rysningarna, repeteras vid varje paroxysm till sjukdomen upphör.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
I ett qvarter öl kokas en bit lim tills det smält, då drickes soppan. Så varm som möjligt just vid första rysningarna repeteras vid hvarje paroxysm till sjukdomen upphör.